Un dels símbols que, en els últims anys, s’ha convertit en l’anunci de l’arribada del Nadal a la nostra ciutat, a banda de l’encesa de les llumetes que guarneixen els carrers, és la Llum de la Pau. Així ho explicaven ahir l’alcalde Àngel Ros i la regidora de drets civils, cooperació i immigració, Rosa Ball, als infants que, en representació del nostre agrupament i de MEG, els van lliurar aquesta flama escolta i guia que s’escampa cada any, durant el mes de desembre, des de Viena a tot el món.
Membres de les branques de Potes Tendres i de Llops i Daines van ser els encarregats de protagonitzar aquest acte institucional que simbolitza el compromís de la ciutat de Lleida amb el foment de la pau i del diàleg intercultural i interreligiós com l’única via possible que tenim per construir una societat respectuosa amb l’altre, que defensi els drets humans i que estigui ben cohesionada. Precisament, el missatge que vol escampar enguany als cinc continents del planeta és la creació de xarxes socials (una flama que creix al mateix ritme que va passant de mà en mà) que sigui, sobretot, humanes. Per això, el lema que l’acompanya és #teixim la pau. I els nens i les nenes van aprofitar per llegir el conte «Com és el teu cor?», a mode de manifest, davant les principals autoritats de la ciutat, un dels fragments del qual és ben il·lustratiu de l’esperit amb què ens arriba la Llum de la Pau 2011: «”És cert”, digué el vell, “el teu cor llueix perfecte, però jo mai m’implicaria amb tu… Mira, cada cicatriu representa una persona a la qual vaig lliurar tot el meu amor. Vaig arrencar trossos del meu cor per donar-los a tots aquells que he estimat. Alhora, molts em van regalar un tros del seu, que jo he col·locat en el lloc que restava obert. Com que les peces no eren iguals, en encaixar-les podia veure les vores, de les quals en faig joia, perquè quan les contemplo em recorden tot l’amor que hem compartit.”»
La Llum de la Pau, un projecte internacional de l’escoltisme i el guiatge
La Llum de la Pau arriba al seu 25è aniversari com un projecte internacional consolidat que van iniciar els escoltes d’Àustria, amb la col·laboració de la radiotelevisió pública d’aquell país, el 1986. La idea era portar a terme una acció solidària que aportés un bri de reflexió en una època “d’abundància” com és el Nadal en aquesta part del món i que s’estengués des de Viena arreu del planeta. El símbol, la fragilitat d’una flama que, amb la implicació de tothom, s’enforteix i és capaç de transformar totes les societats per avançar juntes cap a un món més humà. El missatge, la pau com a valor fonamental per construir ponts de diàleg i de comprensió. És per això que el lloc triat per anar a buscar aquesta flama fou Betlem, a Palestina, no només per ser un territori en conflicte bèl·lic permanent sinó perquè també és on hi ha la cova en què va nàixer el nen Jesús, fet que és recordat amb una llum d’esperança que no s’apaga mai. Cada any un nen escolta o una nena guia hi viatgen per encendre aquesta Llum de la Pau, que després és repartida a Viena a més de 30 països dels cinc continents que hi envien les seues delegacions oficials i que motiva tota una sèrie d’accions solidàries de servei als altres. La nena guia escollida per ser la portadora fins a Viena de la Llum de la Pau d’enguany ha sigut Sara Schinwald, que té 11 anys i és natural de l’Alta Àustria, en reconeixement a la seua gran tasca voluntària a l’escola i a la comunitat.
A Catalunya, la Llum de la Pau 2011 va arribar el passat diumenge 11 de desembre gràcies a l’AEG Pla de l’Estany que la va recollir a Nimes de la mà dels Scouts et Guides de France, membre de MEG. L’acte central de rebuda va tindre lloc a Barcelona, a la parròquia de Sant Agustí, situada al barri del Raval. El dia abans també se’n va fer la rebuda central a l’estat espanyol, concretament a la ciutat de Saragossa, ja que els encarregats de portar-la des de Viena van ser la federació d’escoltime i guiatge aragonesos d’MSC.
L’any 2005, caps del nostre agrupament i de la nostra demarcació, van formar part de la delegació oficial encarregada d’anar a buscar la Llum de la Pau a Viena i portar-la fins a Barcelona en nom de MEG i d’MSC. Aquesta experiència va suposar l’adquisició per part nostra d’un compromís molt més ferm amb aquest projecte i és per aquest motiu que, des de llavors, treballem de manera decidida perquè la rebuda de la Llum de la Pau sigui un acte obert a tota la ciutadania de Lleida i de les comarques de Ponent, on s’aposti clarament pel diàleg intercultural com l’única manera d’establir els nous marcs de convivència que reclama la societat del segle XXI per fer que la diversitat cultural no sigui una font de conflicte sinó generació de riquesa.
Notícies relacionades
Carta de l’alcade de Lleida a Segre.cat
Notícia al diari Segre (en pdf)
Notícia al diari La Manyana (en pdf)
0 comentaris