L’alcalde de Lleida, sr. Àngel Ros, acompanyat del regidor d’Educació, sr. Jesús Castillo, han rebut un any més la Llum de la Pau en l’acte institucional que s’ha celebrat aquesta tarda, a les 17.30h, al Saló de Plens de La Paeria – Ajuntament de Lleida. Una representació de l’Agrupament, formada per L/D (Lluc, Arnau i Joaquina), R/NG (Clara), caps (Laura, David i Andratx) i pares i mares, ha sigut l’encarregada de lliurar la Llum de la Pau 2010 a la ciutat de Lleida, que la rep des de l’any 2006. Un cop fet el traspàs de la flama, els nois i noies de l’Agrupament, han llegit la carta dirigida a tota la ciutadania i que contempla el Manifest de la Llum de la Pau 2010 que, sota el lema «Sembra-la», ens proposa 5 accions per tindre una bona collita i recollir el fruit de la Pau: traure les males herbes, llevar pedrots, adobar la terra, regar-la i sembrar-la. Finalment, els nois i noies van dipositar la Llum de la Pau al pessebre de La Paeria, on romandrà encesa durant tot el Nadal.

La Llum de la Pau viatja cada any des de Betlem fins a Viena, des d’on es reparteix a tot el món gràcies a les delegacions oficials de les diferents associacions i federacions escoltes i guies que s’hi apropen per recollir-la i emportar-se-la cap a casa. Enguany ha sigut la Demarcació de Tarragona de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya qui s’ha desplaçat per carretera fins a Viena per portar-la cap a Barcelona (en podeu seguir el viatge aquí). L’acte de rebuda internacional de la Llum de la Pau 2010 es va fer el dissabte 11 de desembre en un acte interreligiós a l’església de Neuerberg de la capital austríaca i es va rebre de la mateixa manera a la parròquia de Sant Agustí del barri del Raval de Barcelona el dia següent, diumenge 12 de desembre, a les 18.00h (veure’n imatges). Fins a Barcelona s’hi van desplaçar delegacions oficials d’arreu de l’estat espanyol. Els nostres Pioners i Caravel·les també hi van anar i hi van participar de manera activa perquè la Llum de la Pau 2010, un any més, arribés a la ciutat de Lleida i a les Terres de Ponent.

El “Vailet de la Pau” 2010

En alemany en diuen Friedenslicht-Kind i en anglès Peace Child. Però s’anomeni com s’anomeni la seua missió és importantíssima perquè tot aquest projecte internacional surti bé: és l’infant encarregat d’anar fins a Betlem, a Palestina, per encendre la Llum de la Pau i portar-la fins a Viena per repartir-la a tot el món. L’escollit és seleccionat en un programa de la televisió pública austríaca (ORF) entre una sèrie de candidats que han protagonitzat durant l’últim any alguna acció de servei als altres o bé perquè són representants d’uns valors exemplars i universals per a la resta, tant petits com grans. Enguany ha sigut Stefan Ivatovic, un nen escolta de 10 anys, natural d’Attnang-Puccheim (Alta Àustria), que està implicat en un projecte d’integració per a infants que han arribat de nou a Àustria que porta a terme la seua escola de les Germanes Franciscanes.

El mateix Stefan i tota la seua família són un exemple clar de persones immigrades perfectament integrades en la nova societat d’acollida. Els seus pares, d’origen croat, van fugir del seu país natal per la guerra civil que tingué lloc a l’estat de l’antiga Iugoslàvia i, un cop establerts a Attnang, van tindre clar que s’havien d’integrar en la nova societat i que s’havien de sentir ciutadans d’Àustria, tal com va declarar el seu pare. La seua mare va afegir-hi també que «per una família com la nostra, que ha patit una guerra civil i s’ha hagut d’exiliar, la Llum de la Pau és un símbol molt important». Tant els seus companys d’escola com els seus mestres descriuen l’Stefan com un noi molt solidari, atent amb la resta de nois i noies, i compromès amb el seu entorn. Un exemple, com tants d’altres, a seguir.

Des de l’any 1986

El projecte de la Llum de la Pau va nàixer l’any 1986 per iniciativa de la radiotelevisió públiques d’Àustria (ORF) com una acció solidària i de caritat anomenada «Llum en la foscor», en col·laboració amb Austria Airlanes, i que tenia per objectiu recollir fons per als infants més necessitats. A partir de  l’any 1989 s’hi suma la Federació d’Escoltisme i Guiatge d’Àustria i se’l fa seu des del primer moment. Amb la caiguda del mur de Berlín, aquell mateix any, és possible ampliar el recorregut d’aquesta petita flama que viatja de mà en mà i es distribueix a més de 25 països europeus, amb la qual cosa el missatge de la Pau s’amplifica i es redobla notablement. A poc a poc, però sense descans, el projecte va adquirint dimensió internacional plena, gràcies al compromís del moviment escolta i guia, i comença a arribar als cinc continents de tot el món. Aquest any 2010 arribarà per primera vegada als països del sud de l’Amèrica gràcies a l’esforç i a la implicació de l’escoltisme i el guiatge argentins que van anar a buscar-la a Viena.

El Movimiento Scout Católico (MSC) és qui coordina el projecte a l’estat espanyol, des de l’any 1999, i hi participa activament amb l’enviament d’una delegació oficial, formada per alguna de les federacions escoltes i guies que integren MSC, perquè reculli la flama a Viena i la porti fins a Barcelona. Els Scouts de Burgos, Scouts d’Aragó, la Demarcació de Lleida/Solsona/Urgell de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya -que hi va anar l’any 2005 i estava integrada per alguns caps de l’Agrupament- o Euskalerriko Eskautak han sigut alguns dels precedents de la delegació oficial d’enguany integrada per caps de la Demarcació de Tarragona de MEG.

A les Terres de Ponent és la Demarcació de Lleida/Solsona/Urgell de MEG l’encarregada de coordinar i organitzar tot el projecte a nivell local i comarcal. Els 17 agrupaments que en formen part, any rere any, amplifiquen el missatge universal de la Pau i el fan arribar a totes les llars de les seues viles, pobles i ciutats. Nosaltres, l’Agrupament Escolta i Guia Lo Manaix, en som un més.

El propòsit final de la Llum de la Pau és portar el missatge de la pau a tots els racons del món on pugui arribar i a tantes persones com sigui possible. Durant els propers dies, milers d’escoltes i guies arreu del món, com a moviment internacional que som, esdevindrem missatgers d’aquest valor tan fràgil, tant com ho és la pròpia Llum, i animarem a tothom a treballar-hi activament, independentment de les opinions o condicions culturals, religioses i/o ètniques de cadascú. Sota el lema «Sembra-la» volem fer arribar la Llum de la Pau, amb el missatge inalterable que porta des que és encesa, a hospitals, llars particulars, centres educatius, esglésies i  altres centres religiosos, residències per a gent gran, presons i tots aquells llocs públics i privats que tinguin significació i rellevància cultural i política.

Vols la Llum de la Pau 2010? Demana’ns-la i te la portarem o et direm com i on la pots recollir.

Unes quantes imatges més:

Notícies relacionades:

Comparteix
 • Facebook
 • Twitter
 • LaTafanera
 • Live
 • Google Bookmarks
 • del.icio.us
 • Technorati
 • Digg
 • StumbleUpon
 • Yahoo! Buzz
 • PDF
 • Print
Categories: Web vella

1 comentari

Andratx · 23 desembre 2010 a les 5:26

Recordo la gran experiència que vam viure quan vam anar a buscar la Llum de la Pau a Viena com a delegació oficial de Catalunya i l’estat espanyol. L’Anahí, el David i jo vam formar part de l’equip de nou caps de la Demarcació de Lleida/Solsona/Urgell que l’any 2005 vam portar la Llum de la Pau fins a Barcelona. A Europa, i a Àustria concretament, el projecte es viu amb una intensitat admirable i exemplar!

Vota: Thumb up 0 Thumb down 0

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *